50 procent aansprakelijkheid autoverzekering

50 procent aansprakelijkheid autoverzekering

Er bestaat veel onduidelijkheid over de 50 procent aansprakelijkheid autoverzekering. Het is ook zo dat bepaalde autoverzekeraars regelmatig misbruik maken van deze onduidelijkheid. Wanneer u te maken krijgt met een zogenaamde 50/50 aansprakelijkheid, dan kan de autoverzekeraar u vertellen dat u volledig terugvalt in de schadevrije jaren die u heeft opgebouwd. Echter, dit is lang niet altijd zomaar toegestaan. Het is daarom belangrijk dat u goed op de regels let wanneer u hiermee te maken krijgt, zodat u zeker weet dat u geen onrecht wordt aangedaan.

De 50/50 aansprakelijkheid regeling

Het lijkt erop dat de 50/50 aansprakelijkheid regeling zegt dat beide partijen evenveel schuld hebben aan een ongeval. Echter, dit is niet juist. Wanneer er een ongeval plaatsvindt, dan moet deze worden ingedeeld bij een soort scenario. Er zijn in totaal vijf scenario’s opgesteld. Het komt weleens voor dat een ongeval gewoonweg niet in te delen is onder een van deze scenario’s. In dit geval wordt de 50/50 aansprakelijkheid regeling aangesproken.

Dit heeft dus lang niet altijd te maken met een gelijk niveau aan schuld. Dit is een regeling tussen verzekeraars onderling. Omdat er 50% op uw naam wordt toegeschreven zijn er autoverzekeraars die u terug laten vallen op de schadevrije jaren, terwijl u dus mogelijk geen schuld heeft. Dit is natuurlijk erg vervelend, en juist daarom is het goed om te weten dat dit niet zomaar mag.

Aantonen dat er geen schuld bestaat

aantonen-50-blogWanneer u echt geen schuld had aan het ongeval, maar wel te maken krijgt met de 50/50 aansprakelijkheid regeling omdat het ongeval niet onder een scenario in te delen is, dan kunt u uw onschuld bewijzen. Als u kunt aantonen dat u totaal geen schuld heeft gehad aan het ongeval, dan is het de autoverzekeraar niet toegestaan uw schadevrije jaren te laten terugvallen.