accessoires en autoverzekering

accessoires en autoverzekering

Het is voor de meeste consumenten vaak onduidelijk of accessoires ook gedekt zijn binnen de autoverzekering. Bij een WA autoverzekering zijn accessoires nooit gedekt, daarentegen bij een WA plus of All Risk autoverzekering vaak wel. Echter hangt de precieze dekking af van de voorwaarden die de verzekeraar hieraan stelt.

Fabriek of later ingebouwde accessoires

Accessoires die al op de auto zaten op het moment dat deze de fabriek verliet zijn standaard gedekt binnen de autoverzekering en hoeven dus niet extra meeverzekerd te worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een trekhaak, gezien deze al aanwezig was bij het aanschaffen van de auto behoort deze ook tot de cataloguswaarde.

Daarentegen wanneer u op een later moment een trekhaak monteert wordt deze wel als accessoire gezien, deze valt immers niet onder de cataloguswaarde. En u verzekert de auto tegen de cataloguswaarde, hier betaald u de premie voor, dus ook voor de ingebouwde accessoires en apparatuur.

Accessoire dekking

accessoire-dekkingIn de polisvoorwaarden kunt u terugvinden hoe uw verzekeraar met het vergoeden van accessoires omgaat. Doorgaans is er een standaarddekking die kosteloos meeverzekerd is, hoe hoog dit bedrag is varieert. Doorgaans ligt dit rond een bedrag van 500 euro, maar er zijn ook verzekeraars die standaard een dekking bieden tot 2000 euro. Let hier dus goed op om te kijken of u bij dient te verzekeren.

Indien u extra accessoires wilt verzekeren dient u dit door te geven aan de verzekeraar, uiteraard zal de premie hierdoor hoger worden. Let op dat verzekeraars geluidsapparatuur doorgaans niet als een accessoire beschouwen. Dit zijn onder andere radio’s, speakers, versterkers en ook navigatiesystemen. Dit dient u dus apart aan te geven. Echter geldt ook hier weer dat dit alleen aangegeven dient te worden indien dit later in de auto geïnstalleerd is, anders behoort dit tot de cataloguswaarde en hoeft dit dus niet apart verzekerd te worden.