Assurantiebelasting autoverzekering

Assurantiebelasting autoverzekering

In diverse landen waaronder Nederland bent u indien u in het bezit bent van een auto verplicht om minimaal een WA autoverzekering af te sluiten. Voor deze autoverzekering gaat u premie betalen, maar daarnaast zijn er nog extra kosten waarmee u rekening dient te houden. Sommige verzekeraars kiezen er vrijwillig voor dat u eenmalig poliskosten moet betalen, terwijl andere verzekeraars hier niets voor rekenen. Daarentegen is assurantiebelasting een wettelijke verplichting en geldt daardoor bij elke verzekeraar.

Deze belasting wordt door de verzekeraars geint en vervolgens weer door de staat bij de verzekeraars geint, eigenlijk een vergelijkbaar principe als met de Belasting Toegevoegde Waarde(BTW) die we betalen over producten en diensten. Naast de autoverzekering geldt de assurantiebelasting op nog een aantal andere verzekeringen.

Hoogte assurantiebelasting

AssurantiebelastingTot voor kort geleden betaalde u nog maar 9.7 procent assurantiebelasting en daarvoor een nog lager percentage. Echter is het percentage de afgelopen jaren flink gestegen en sinds 1 januari 2013 flink verhoogd, namelijk naar 21 procent. Hierdoor zijn de verzekeringen het afgelopen jaar een stuk duurder geworden en daardoor doet u er verstandig aan te kijken naar de noodzaak van de verzekering.

Bij sommige verzekeraars heeft u de keuze om de premie per maand, per kwartaal, per half jaar of per jaar te betalen. U betaald de assurantiebelasting die geheven wordt ook over deze termijn, houd hier rekening mee. Zeker wanneer u de premie per jaar betaald, de assurantiebelasting is dan ook in één keer een stuk hoger. Overigens hanteert elke verzekeraar hetzelfde percentage, doordat dit wettelijk bepaald is en niet van afgeweken mag worden.

Uitzondering assurantiebelasting

Voor de autoverzekering worden er geen uitzonderingen gemaakt, iedereen is verplicht deze belasting te betalen over de premie. Echter bij een aantal andere verzekeringen zijn er wel uitzonderingen, denk hierbij aan onder andere levens-, zorg- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. In principe kunt u aanhouden dat de assurantiebelasting van kracht is op verzekeringen die niet direct noodzakelijk zijn.