Autoschade niet claimen maar zelf betalen

Autoschade niet claimen maar zelf betalen

U zult het wellicht raar vinden klinken ‘een autoschade niet claimen maar zelf betalen‘. U heeft hier immers toch een autoverzekering voor, zodat u bij schade dit kunt claimen bij uw verzekeraar? Dit is zeker waar, maar desondanks is het niet altijd verstandig zomaar te claimen doordat normaliter uw premie omhoog gaat door het claimen van een schade bij uw autoverzekering. Het verschil in premie de komende jaren kan dan ook vele malen hoger uitvallen dan het schadebedrag.

Waarom niet claimen?

Niet claimen is verstandiger wanneer het schadebedrag lager is dan de premie die u meer moet gaan betalen, maar hoe kunt u dit nou berekenen? Dit is mogelijk aan de hand van de bonus/malus ladder van een autoverzekeraar. Op deze ladder staan het aantal schadevrije jaren met de kortingspercentages, ook wel no-claim korting genoemd. Maar daarnaast staat er ook wat er gebeurt op het moment dat er wel een schade wordt gereden, hoeveel jaren u op dat moment terugzakt.

niet-claimenElk jaar dat u weer schadevrij rijdt vindt er een stijging van 1 trede op de ladder plaats, hoe hoger u op de ladder komt, hoe hoger de korting wordt. Dit percentage stijgt elk jaar opnieuw. Daarentegen is het ook mogelijk om te dalen, dit gebeurt dus wanneer er wel een schade wordt geclaimd. Dit gaat helaas niet hetzelfde als het stijgen met 1 trede, maar u daalt meteen een aantal treden. Hierdoor wordt het kortingspercentage minder en soms wel met 4 treden. U betaald dan ook 4 jaar meer premie dan u op dit moment betaald, soms kan dit verschil zo hoog zijn dat u beter de schade zelf kunt betalen. Zeker met kleine schades is dit doorgaans het geval.

Wanneer wel claimen?

Wanneer het wel verstandig is om schades te claimen is uiteraard wanneer het om erg dure schades gaat, of wanneer u een schade niet uit eigen zak direct kunt betalen. Maak altijd een rekensom van het verschil in premie en het schadebedrag en kijk dan of u beter wel of niet kunt claimen.

Ook wanneer u een no-claim beschermer heeft kunt u 1 schade per jaar claimen, u daalt dan namelijk niet op de bonus/malus ladder. Wel dient u er rekening mee te houden dat u wel zakt in het aantal schadevrije jaren, bij een overstap naar een andere autoverzekeraar kan dit dan ook negatief uitvallen.