Autoverzekering en schade tijdens file

Autoverzekering en schade tijdens file

In de file staan vindt niemand leuk, toch staan veel mensen dagelijks in de file. Er is wel goed nieuws, de files zijn de afgelopen jaren afgenomen. In 2014 lag het gemiddelde op 41 uur, een jaar eerder was dit nog 45 uur. Met dit aantal uren staat Nederland nog steeds hoog in de file top 10 van landen met de meeste files, alleen in België staan ze nog langer in de file. Autorijders die regelmatig langs Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag rijden hebben de grootste kans om in een file terecht te komen. Een file inrijden is niet geheel zonder risico, regelmatig ontstaan er ongelukken.

Voortdurende oplettendheid

Autorijders die veel kilometers maken hebben er vaak moeite mee om geconcentreerd te blijven rijden. Even niet opletten kan echter desastreus zijn, een file ontstaat in een oogwenk namelijk. Een ongeval dat in een filesituatie ontstaat kan behoorlijk wat schade met zich meebrengen, niet alleen aan het voertuig maar ook letselschade komt vaak voor.

Op het gebied van letselschade is de kans het grootst op rug- en nekklachten. De snelheid waarmee op een stilstaand voertuig wordt ingereden speelt een belangrijke rol in de ernst van het letsel. Voortdurende oplettendheid tijdens het rijden is dan ook van groot belang. Hierdoor wordt de kans op ongevallen tijdens files verkleind.

Autoverzekering inschakelen

file-inschakelenAls er sprake is van schade tijdens een file is het belangrijk om de verzekeraar in te schakelen. Of schade aan het eigen voertuig wordt vergoed is afhankelijk van het type verzekering. Is er sprake van een WA-verzekering, dan wordt alleen de schade van de tegenpartij vergoed. Bij een allrisk verzekering is de kans groot dat ook eigen schade vergoed wordt door de verzekeraar. Voor de niet veroorzakende partij kan schade verhalen een lang en ingewikkeld traject zijn. Een rechtsbijstandverzekering kan in zulke gevallen een uitkomst bieden. Een rechtsbijstandsverzekeraar zorgt voor begeleiding en biedt hulp bij het verhalen van alle kosten.