Autoverzekering na rijontzegging

Autoverzekering na rijontzegging

Een rijontzegging is enorm vervelend. Wat de oorzaak ook is: te veel openstaande boetes, te hard rijden of met teveel alcohol achter het stuur. Een rijontzegging brengt veel praktische problemen met zich mee. Nog erger is het als uw rijbewijs voor langere tijd wordt ingenomen. In beide gevallen wil u natuurlijk weten wat de gevolgen voor uw autoverzekering zijn.

Tijdelijk rijverbod

Als uw rijbewijs wordt ingenomen, bent u het dus enige tijd kwijt. Dat kan voor een paar uur zijn, maar ook voor een aantal maanden of nog veel langer. Na afloop van uw rijontzegging moet u uw voertuig weer opnieuw verzekeren. Maar dat is niet eenvoudig. De meeste verzekeraars willen niet meer met u in zee. Wat moet u doen? Allereerst: accepteren dat het vinden van de juiste verzekering die het beste bij u past, wel even kan duren. Als het gaat om een zeer tijdelijke rijontzegging kunt u met een beetje speuren nog wel een aantal verzekeraars vinden die zaken met u willen doen.

Rijbewijs voor langere tijd kwijt

rijbewijs-kwijt-blogHet is een ander verhaal als uw rijontzegging voor langer tijd is. Autoverzekeraars kunnen al uw gegevens zo opvragen. Het heeft dus geen zin om een mooi verhaal op te hangen, want verzekeraars kijken naar de feiten. U heeft een straf rechterlijk verleden en dat kan u lang blijven achtervolgen. Verzekeraars zien u als een potentieel risico. Dus liever gaan ze niet meer met u in zee. Stel dat het nog een keer gebeurt. Zo’n opstelling is bijzonder lastig, hoe goed uw argumenten ook zijn.

Tweede kans, meer premie

Gelukkig zijn er een aantal autoverzekeraars die mensen zoals u wél een tweede kans gunnen. Zij maken een andere afweging dan de meeste verzekeraars. Ondanks uw zogeheten strafrechtelijke verleden, bent u voor hen toch gewoon business. Dat moet u wel goed in uw achterhoofd houden. Dus lees de voorwaarden en de kleine lettertjes aandachtig. Houd er rekening mee dat u niet alleen veel moeite zult moeten doen om een nieuwe autoverzekering af te sluiten maar dat u aanzienlijk meer premie zult moeten betalen dan u voorheen deed.