Betalingsachterstand autoverzekering

Betalingsachterstand autoverzekering

Het overkomt vele wel eens dat er een bepaald bedrag niet van de rekening afgeschreven kan worden doordat het bedrag wat nog op de rekening staat niet toereikend is. Ook kan dit gebeuren met de premie van de autoverzekering dat die niet geïncasseerd kan worden. Dit is geen probleem gezien u daarna nog een herinnering ontvangt voor het betalen van de premie voor de autoverzekering. Echter wanneer u een flinke betalingsachterstand creëert kan dit serieuze gevolgen hebben.

Beëindiging autoverzekering

Een autoverzekeraar mag de dekking van de autoverzekering schorsen op het moment dat u meer dan 30 dagen lang geen premie heeft betaald. Het schorsen van de autoverzekering houdt in dat u in de geschorste periode onverzekerd bent. Bovendien riskeert u ook een flinke boete. De Rijksdienst voor het wegverkeer controleert namelijk of geregistreerde kentekens verzekert zijn. Op het moment dat uw autoverzekering geschorst is bent u onverzekerd en loopt u het risico op een boete van 380 euro. Deze boete mag het RDW maar liefst 3 keer per jaar uitdelen.

Op het moment dat u een grotere betalingsachterstand oploopt kan de verzekeraar besluiten de autoverzekering definitief te beëindigen. Uiteraard dient de achterstand nog wel te voldaan worden. Het gevolg hiervan is dat dit gedocumenteerd wordt in een landelijke database. Door deze melding wordt het aanvragen van een nieuwe autoverzekering bij welke verzekeraar dan ook erg lastig.

Aansprakelijkheid schade

betalingsachterstand-blogAls de autoverzekering geschorst of stopgezet is bent u onverzekerd en mag u dus ook niet de openbare weg betreden gezien de autoverzekering verplicht is om op de openbare weg te komen. Indien u besluit toch de weg op te gaan en u schade maakt dan dient u er rekening mee te houden dat u niet gedekt bent en dus zelf verantwoordelijk bent voor het betalen van deze schade. Houdt er rekening mee wanneer er slachtoffers bij betrokken zijn met letselschade dat dit om enorme bedragen kan gaan.