Beveiligingsklasse en autoverzekering

Beveiligingsklasse en autoverzekering

beveiligingsklasse-blogSinds 1998 wordt in elke auto automatisch het meest eenvoudige beveiligingssysteem ingebouwd. Bij duurdere auto’s of cabrio’s worden er vaak uitgebreidere beveiligingssystemen ingebouwd. Bij het afsluiten van een autoverzekering vraagt de verzekeraar vaak hoe uw auto beveiligd is tegen diefstal. Onder andere aan de hand van dit gegeven kan de premie bepaald worden. Sommige verzekeraars stellen bij dure auto’s minimale beveiligingseisen. Duurdere auto’s zijn uiteraard gevoeliger voor diefstal. In de voorwaarden van uw verzekeraar kunt u bekijken welke eventuele beveiligingseisen uw verzekeraar stelt.

SCM beveiligingsklasse

SCM staat voor de Stichting Certificering Mottorrijtuigbeveiliging. De stichting reikt certificaten uit aan beveiligingssystemen die voldoen aan de eisen van de stichting. De SCM heeft verschillende beveiligingssystemen onderverdeeld onder verschillende klassen.

Klasse 1
Dit is de eenvoudigste beveiliging. Voertuigen vanaf het bouwjaar 1998 hebben standaard deze beveiliging. Met deze klasse heeft u een startonderbreking, hierdoor worden de startmotor en de brandstofvoorziening geblokkeerd.

Klasse 2
Klasse 2 heeft ook een startonderbreking, daarnaast reageert het beveiligingssysteem op diefstal door middel van een inbraakdetectie. Het systeem zorgt ervoor dat uw alarm afgaat en dat uw autolichten gaan knipperen.

Klasse 3
Deze klasse heeft dezelfde beveiliging als de vorige klassen, alleen is dit systeem uitgebreid met een hellingdetectie. Op het moment dat de auto opgetild wordt door bijvoorbeeld een krik gaat het alarm meteen af. Op deze manier kunnen u velgen moeilijker gestolen worden.

Klasse 4
Hetzelfde als de voorgaande klassen, maar dan uitgebreid met een voertuigvolgsysteem. Dit systeem geeft de positie van uw auto weer en kan dit vervolgens doorgeven aan de meldkamer. Op het moment dat de eigenaar een diefstalmelding maakt wordt het systeem direct aangezet.

Klasse 5
Dit is het meest uitgebreide beveiligingssysteem. In principe hetzelfde als alle andere klassen, maar het voertuigvolgsysteem is beter ontwikkeld. Zodra het alarm afgaat, gaat het voertuigvolgsysteem ook automatisch direct aan.