Buitenlands rijbewijs en autoverzekering

Buitenlands rijbewijs en autoverzekering

Heeft u een buitenlands rijbewijs en wilt u graag in Nederland een autoverzekering afsluiten? Bijvoorbeeld omdat u uw rijbewijs in het buitenland heeft gehaald en u de komende jaren in Nederland wilt gaan wonen? Dat is mogelijk, al dient u er rekening mee te houden dat niet alle verzekeraars daar zomaar mee akkoord gaan. Het heeft over het algemeen even wat voeten in de aarde. Het is in ieder geval van belang om de autoverzekeraar aan te geven waar u het buitenlands rijbewijs heeft behaald, aangezien dat behoorlijk van invloed is op de mogelijkheden met betrekking tot een verzekering.

Tijdelijke geldigheidsduur buitenlands rijbewijs

Indien u uw rijbewijs buiten Europa heeft behaald dient u er rekening mee te houden dat u daar maar 185 dagen gebruik van mag maken in Nederland. Na die periode dient u de beschikking te hebben over een Nederlands rijbewijs, om de openbare weg op te mogen.

Heeft u uw rijbewijs in een Europees land of in Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland gehaald? Dan is uw internationale rijbewijs in ieder geval 10 jaar geldig. Na die tijd dient u alsnog een Nederlands rijbewijs te halen, dus houd daar rekening mee wanneer u hier de rest van uw leven wilt blijven wonen.

Verschillen per verzekeraar

buitenlands-blogIn Nederland hebben autoverzekeraars niet de verplichting om u te accepteren, waardoor de verzekeraars niet allemaal op dezelfde manier omgaan met een buitenlands rijbewijs. Vraag bij de verzekeraar van uw keuze”>de verzekeraar van uw keuze na of men u zomaar zal accepteren, of dat er een bepaalde controle plaats dient te vinden. Het is in Nederland in ieder geval goed mogelijk om een verzekeraar te vinden die u zal accepteren. Dat neemt echter niet weg dat de premie iets hoger uit kan vallen, omdat u niet zomaar alle verzekeraars met elkaar kunt vergelijken indien u een buitenlands rijbewijs heeft.