No-claim korting

No-claim korting

De no-claim korting is een belangrijk begrip binnen de autoverzekering, het bepaald namelijk de hoogte van uw korting en daarmee de hoogte van de premie die u maandelijks zal moeten afdragen. Maar hoe komt u aan no-claim korting en wat houdt dit precies in?

Hoe werkt no-claim korting?

noclaim-werkt-blogOm de no-claim korting voor uw autoverzekering te kunnen bepalen is het allereerst van belang dat u naar uw positie op de bonus/malus ladder kijkt. Dit is weer een systeem die samenhangt met uw opgebouwde schadevrije jaren. Want elk jaar dat u geen schade bij uw autoverzekering claimt bouwt u 1 schadevrij jaar op. Elke beginnende rijder begint automatisch op 0 schadevrije jaren en daarbij hoort een positie op de ladder en daarbij hoort weer een no-claimkorting. Bij een stijging is schadevrije jaren is er dus ook een stijging op de ladder en een stijging in no-claimkorting. Hoe hoger uw positie op de ladder is, hoe meer korting u op uw premie zal ontvangen. Bij sommige autoverzekeraars kan deze korting maar liefst oplopen tot 85 procent.

Toeslag op de premie

Schadevrije jaren kunt u dus opbouwen, maar het kan ook voorkomen dat u jaren verliest doordat u een schade claimt. In dit geval daalt u positie op de ladder en krijgt u in principe een toeslag op de premie. Als u boven het aantal 0 blijft behoudt u wel no-claimkorting, maar gaat u naar een negatief aantal schadevrije jaren dan krijgt u werkelijk een toeslag op de premie. U zult dan een extra percentage moeten betalen aan premie.

Helaas gaat het opbouwen niet zo hard als het zakken. Het opbouwen is namelijk 1 jaar, maar het zakken gaat doorgaans direct met 3 of 4 jaren. Hierdoor is het ook belangrijk dat u goed kijkt naar de hoogte van het schadebedrag en of het soms misschien beter zou zijn als u niet claimt, maar zelf de schade bekostigd.