Dagwaarderegeling en autoverzekering

Dagwaarderegeling en autoverzekering

De dagwaarderegeling bij de autoverzekering behoort tot de drie mogelijke regelingen die autoverzekeraars bieden. Wanneer de drie mogelijke regelingen worden bekeken, dan werkt de dagwaarderegeling in de meeste gevallen toch het meest in het nadeel van de verzekeringsnemer. Het is namelijk zo dat er bij de dagwaarderegeling niet wordt gekeken naar de aanschafprijs die voor de auto betaald is, ongeacht of deze nieuw of tweedehands was. Daarnaast wordt er ook niet gekeken naar de huidige prijs van de auto in de standaard catalogus. De dagwaarderegeling draait op basis van aangeboden tweedehands auto’s die op dat moment op de automarkt worden aangeboden.

Het gemiddelde van tweedehands auto’s

Bij de dagwaarderegeling voor de autoverzekering wordt er gekeken naar vergelijkbare voertuigen op de particuliere automarkt. Wanneer er een bedrag bepaald moet worden, dan gaat de autoverzekeraar naar een online verkoopsite waarop auto’s te koop worden aangeboden. Hier gaan zij op zoek naar vergelijkbare auto’s en zij noteren hiervan de vraagprijs. Zo worden er drie auto’s gezocht en dus drie prijzen genoteerd. Het gemiddelde van deze drie prijzen zal worden gehanteerd voor uw auto.

Echter, dit kan heel gemakkelijk negatief voor u uitpakken. Aan de andere kant kan dit natuurlijk ook voordelig voor u uitpakken. Dit is volledig afhankelijk van de auto’s die op dat moment worden aangeboden op tweedehands verkoopsites en natuurlijk van de kwaliteit van uw eigen auto.

De afschrijvingsregeling

afschrijvingsregeling-dagwaarderegeling-blogAls u een nieuwe auto heeft gekocht, en u moet een keuze maken uit één van de drie mogelijke regelingen, dan is het voor u misschien beter om te kiezen voor de zogenaamde afschrijvingsregeling. Bij een nieuwe(re) auto biedt deze regeling u in de meeste gevallen iets meer voordeel. Echter, het is natuurlijk vooral belangrijk om heel specifiek naar uw eigen situatie te kijken om te bepalen welke regeling voor u het meest voordelig kan zijn.