Frauderen met de kilometerstand

Frauderen met de kilometerstand

Ongeveer 5% van de auto’s in Nederland heeft een kilometerteller die is teruggedraaid. Dit percentage is bij geïmporteerde auto’s nog veel hoger, namelijk 30%. Wanneer de teller is teruggedraaid, pleegt u echter fraude. Deze vorm van frauderen is sinds januari 2014 strafbaar. Daarom moet vanaf deze periode de kilometerstand vaker aan de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) worden doorgegeven, bijvoorbeeld als de auto van eigenaar wisselt of wanneer een uitgebreide reparatie aan de orde is. Wordt er fraude geconstateerd, dan krijgt u altijd een boete. Dit kan u afhankelijk van de afstand waarin de teller is teruggedraaid veel geld kosten. Ook kan het gevolgen hebben voor uw autoverzekering wanneer wordt ontdekt er met de kilometerstand is gesjoemeld.

Waarom wordt gefraudeerd?

frauderen-kilometerstandOver het algemeen is het zo dat hoe minder kilometers een auto heeft gemaakt, hoe langer deze mee kan. Een auto die 100.000 kilometer op de teller heeft, levert dus minder geld op dan een voertuig met 70.000 kilometer. Daarom kan fraude met de kilometerstand voordeel opleveren voor de verkoper wanneer deze besluit de auto van de hand te doen. Maar niet alleen voor autoverkopers is frauderen aantrekkelijk. Ook voor de eigenaar kan dit voordelig zijn, omdat deze minder premie hoeft te betalen wanneer er op jaarbasis minder kilometers zijn gemaakt.

Wat zijn de gevolgen van kilometertellerfraude?

Als de kilometerstand onjuist is, betekent dit dus dat u te weinig premie betaalt over het daadwerkelijk gemaakte aantal kilometers. Dit kan ertoe leiden dat uw verzekering u in het vervolg weigert. Daarnaast kunnen uw gegevens worden doorgegeven aan de Stichting Centraal Informatie Systeem (CIS), die de verzekeringsgegevens bewaart voor in Nederland werkzame verzekeringsmaatschappijen.

Daardoor kunt u in het vervolg niet meer zo eenvoudig een nieuwe autoverzekering afsluiten. Ten slotte kan fraude de dagwaarde van uw auto verlagen. Zo kan in het geval van een allriskverzekering, waarbij in het geval van schade naar de dagwaarde wordt gekeken, de dagwaarde verlaagd worden als blijkt dat is gefraudeerd. Dit betekent dat u een lager geldbedrag krijgt uitgekeerd.