Gefinancierde auto en autoverzekering

Gefinancierde auto en autoverzekering

Sommige consumenten betalen hun nieuwe of tweedehandse auto volledig uit eigen zak, anderen kiezen ervoor hiervoor geld te lenen. Dit geld kan geleend worden bij bijvoorbeeld een bank, maar vaak wordt er ook gekozen voor de financieringsmaatschappij die aangesloten is bij de dealer waar de auto gekocht is. Bij een gefinancierde auto is het wel erg van belang dat u goed nadenkt over uw autoverzekering, want wat gebeurt er als u totaalschade heeft? Het is immers zonde als u nog geld moet terugbetalen aan de bank voor een auto die u niet meer kunt gebruiken, hierdoor wordt de schuld in principe nog groter. Want de kans bestaat bijvoorbeeld dat u opnieuw een auto moet aanschaffen, maar dat u door de dagwaarde niet in staat bent een soortgelijke auto opnieuw aan te schaffen.

Dekking voor gefinancierde auto

Bij het afsluiten van een autoverzekering voor een gefinancierde auto adviseren wij u goed na te denken over de dekking. Een WA dekking dekt alleen de schade aan anderen voertuigen, niet aan die van u. Een WA beperkt casco dekking dekt alleen bepaalde situaties, maar bijvoorbeeld niet wanneer u per ongeluk een aanrijding krijgt waarbij u zelf schuldig bent. In principe is er bij elke auto kans op totaalschade, dit houdt in dat het schadebedrag hoger is dan de dagwaarde. Indien u kiest voor een WA of WA beperkt casco dekking en u krijgt te maken met totaalschade dan heeft u simpelweg pech. Helaas wilt de financieringsmaatschappij wel gewoon zijn geld terug, u blijft in dat geval wel uw schuld terug betalen, maar u kunt wellicht geen gebruik meer maken van de auto.

Een All Risk autoverzekering daarentegen dekt wel totaalschade, maar de mate waarin dit gedekt wordt is afhankelijk per verzekeraar. In principe wordt de dagwaarde uitgekeerd, tenzij hier andere regelingen voor zijn. De dagwaarde is echter altijd wel lager dan het bedrag waarvoor u opnieuw deze auto zou moeten kopen en zeker dan het bedrag waarvoor u de auto gekocht heeft.

Regelingen

regelingen-financiering-blogIndien u kiest voor een All Risk dekking bij een gefinancierde auto is het belangrijk dat u kijkt naar de regelingen die een verzekeraar biedt. Bij een nieuwe auto is een nieuwwaarde regeling erg aantrekkelijk en bij een tweedehands auto een aanschafwaarderegeling, ook wel een gelijkwaardige autoregeling genoemd. Deze regelingen zorgen ervoor dat u bij totaalschade de nieuwwaarde of de aanschafwaarde uitgekeerd krijgt, hierdoor bent u wel in staat een soortgelijke auto te kopen. Houdt er wel rekening mee dat binnen deze regelingen uitzonderingen kunnen zijn en dat deze regeling voor een beperkt aantal jaren geldt, dit varieert van 6 maanden tot 3 jaar. Bekijk dan ook goed de verschillende mogelijkheden per verzekeraar en kijk voornamelijk goed naar de voorwaarden!