Groene kaart en autoverzekering

Groene kaart en autoverzekering

De groene kaart ontvangt u van de autoverzekeraar en is een internationaal verzekeringsbewijs. Middels dit verzekeringsbewijs kunt u aantonen dat u een autoverzekering voor uw voertuig heeft. Zodra de aanvraag voor de autoverzekering goedgekeurd wordt krijgt u automatisch de groene kaart thuis gestuurd, deze is voor een bepaalde periode geldig. Elk jaar dat u verzekerd blijft krijgt u dan ook een nieuwe groene kaart opgestuurd, dit kan in de vorm van een document of een pasje zijn.

Onderdelen groene kaart

onderdelen-groeneDe groene kaart is in verschillende onderdelen opgedeeld, het belangrijkste gegeven betreft het nummer. Dit nummer is namelijk van belang wanneer u een schade wilt claimen of wanneer de tegenpartij een schade wilt claimen, dit nummer dient dan ook op het schadeformulier ingevuld te worden. Naast het nummer staan er allerlei andere zaken op het document vermeld als onder andere het kenteken, geldigheid groene kaart en diverse informatie omtrent de verzekering. Ook staan alle belangrijke telefoonnummers op het document of het pasje vermeld.

Verplichting?

In het verre verleden tot 1972 was het in bijna alle Europese landen verplicht de groene kaart standaard bij u te hebben. Echter is deze verplichting in de hele Europese Unie niet meer geldig. De politie kan sindsdien namelijk eenvoudig centrale registers raadplegen en hier controleren of uw voertuig verzekerd is. Ondanks dat er geen verplichting geldt om het document of het pasje bij u te dragen adviseren wij u dit wel. Alle belangrijke gegevens staan hier immers op vermeld. Dit kan bijvoorbeeld enorm handig uitkomen op het moment dat u in aanraking komt met een verkeersongeval. Behalve dat u alle telefoonnummers bij de hand heeft staan hier ook diverse gegevens op die belangrijk zijn om te vermelden op het schadeformulier. Indien u liever niet het origineel bij u draagt kunt u ook een kopie hiervan maken, een kopie is namelijk ook te allen tijde geldig.