Hoe kan ik mijn auto schorsen?

Hoe kan ik mijn auto schorsen?

Door de auto tijdelijk te schorsen is het mogelijk om ook de autoverzekering, de motorrijtuigenbelasting (MRB) en de verplichte APK stop te zetten. Dat betekent dat het tijdens die periode niet nodig is om kosten voor de auto te maken, prettig als u er geen gebruik van maakt. Het is mogelijk om een auto (het kenteken) te schorsen door bij de RDW aan te geven dat dit moet gebeuren. Dat kan gewoon online, net als bij een kentekenloket en een RDW-balie. Het is in alle gevallen van belang om aan te geven om welke auto het gaat, op basis van het kenteken. Het is niet nodig om aan te geven wanneer de auto weer uit de schorsing gehaald zal moeten worden.

Kenteken schorsen bij de RDW

U kunt het kenteken van de auto schorsen bij de RDW, dat is ook gewoon online mogelijk. Het is dan van belang om aan te geven dat de auto tijdelijk niet gebruikt zal worden. Zodra het kenteken eenmaal geschorst is kunt u ook de verzekering, MRB en APK stopzetten. Het is dan niet meer nodig om daar kosten voor te maken, omdat de auto dan is vrijgesteld van de wettelijke verplichtingen.

Let op: kies de juiste volgorde. Eerst schorsen en dan de verzekering en MRB stopzetten. Bij een verkeerde volgorde bent u in overtreding, wat een boete kan betekenen door de RDW.

Autoverzekering stopzetten tijdens schorsing

schorsen-stopzettenHet voordeel van het schorsen van het kenteken van de auto en het stopzetten van de verzekering is dat u die niet op hoeft te zeggen. Hierdoor blijven de schadevrije jaren die u heeft opgebouwd maximaal 3 jaar geldig, in plaats van 1 jaar na opzegging. Daardoor is het na de schorsing mogelijk om de autoverzekering weer in te laten gaan en weer gewoon gebruik te maken van de schadevrije jaren die u had opgebouwd.