Hoe werkt een nieuwwaarde regeling?

Hoe werkt een nieuwwaarde regeling?

De nieuwwaarderegeling zorgt ervoor, dat u bij total loss of diefstal van uw auto een bedrag krijgt waarvoor u een vergelijkbare auto kunt kopen. Deze regeling is alleen af te sluiten voor nieuwe auto’s. Het gaat dus om auto’s waar u de eerste eigenaar van bent. Tweedehandse auto’s zijn in principe uitgesloten van de regeling. Deze regeling wordt verder alleen aangeboden in combinatie met beperkt casco of all-risk verzekeringen.

Welke nieuwwaarde regelingen bestaan er allemaal?

Er zijn een aantal verschillende opties beschikbaar en niet bij iedere verzekeraar krijgt u dezelfde regeling. Het is gebruikelijk, dat u gedurende het eerste jaar bij diefstal of total loss de volledige nieuwwaarde vergoed krijgt. Mocht u langer gebruik willen maken van de nieuwwaarde regeling, dan bestaat er in de meeste gevallen de mogelijkheid om de regeling te verlengen. Daarvoor betaalt u in ieder geval meer premie. Er zijn echter ook verzekeraars die u een regeling aanbieden van twee of drie jaar. Als de looptijd van de regeling is verstreken krijgt u niet langer de nieuwwaarde van de auto vergoed, maar de dagwaarde.

Maximale nieuwwaarde

maximale-nieuwwaarde-blogVerder is het belangrijk om met de maximale nieuwwaarde rekening te houden wanneer u besluit een nieuwwaarde regeling af te sluiten. Ook op dit punt zitten er namelijk verschillen tussen de verzekeraars. Als er een beperking aan de maximale nieuwwaarde zit, dan valt deze tussen de €40.000 en de €125.000. Maar er zijn ook meerdere verzekeraars die geen maximum bedrag stellen. Als u hier niet goed naar kijkt is het mogelijk, dat u niet de nieuwwaarde uitgekeerd krijgt bij diefstal of total loss, maar slechts het maximum bedrag of de dagwaarde.

Goedkoop is niet altijd duurkoop

Onderzoek wijst uit, dat de goedkopere verzekeraars over het algemeen evenveel uitkeren dan de duurdere verzekeraars. Uiteraard is het slim om uzelf te verdiepen in de polisvoorwaarden, maar de goedkopere verzekeraars zijn zeker niet per definitie slechter.