Inbraak auto, maar geen schade

Inbraak auto, maar geen schade

Heel even liep u de winkel binnen en bij terugkomst blijkt dat de telefoon die u op de stoel had laten liggen door een onrechtmatige eigenaar is meegenomen. Aan de auto is niets te zien, alle ramen zijn nog heel en u weet bijna zeker dat u het voertuig had afgesloten. En dan? U bent wel bestolen, maar er zijn geen braaksporen aan uw auto. Kunt u deze schade claimen bij uw verzekering?

Bewijzen van diefstal zonder schade is lastig

bewijzen-diefstal-blogAls u kunt bewijzen dat uw spullen uit een auto gestolen zijn, kunt u de diefstal claimen bij uw verzekeraar via uw buitenhuisdekking of via uw inboedelverzekering. Maar het bewijzen van een diefstal uit een auto die geen braaksporen vertoont is niet eenvoudig. In de eerste plaats moet u van de diefstal aangifte doen. De politie kan nagaan of er meer diefstallen uit voertuigen zijn gepleegd in dezelfde regio en op dezelfde tijd. Het is voor de politie ook mogelijk om bewakingsbeelden op te vragen of op zoek te gaan naar getuigen.

Sluit de auto altijd af

Autodieven kunnen tegenwoordig ook wanneer u uw voertuig wel degelijk hebt afgesloten binnendringen zonder sporen achter te laten. Controleer altijd of uw voertuig daadwerkelijk is afgesloten, omdat de digitale signalen die sleutels en auto’s tegenwoordig uitwisselen ook verstoord kunnen worden door mensen die op uw spullen uit zijn.

Bewijzen dat u de auto heeft afgesloten

U kunt bij een aantal automerken de digitale gegevens van uw sleutelgebruik en eventueel uw alarm uit laten lezen bij de dealer. Zo kunt u het bewijs leveren dat u de auto afgesloten hebt. Als u daarnaast kunt aantonen dat u niet in de buurt van uw voertuig was toen de inbraak plaatsvond, treft u geen blaam en hebt u een bewijs van de diefstal.