Juiste dekking kiezen

Juiste dekking kiezen

Bij het afsluiten van een autoverzekering is het van belang dat u voor de juiste dekking kiest. Echter is dit vaak lastig te bepalen en persoonsafhankelijk. Een belangrijke richtlijn is de leeftijd van de auto. Desondanks zijn er ook andere zaken om rekening mee te houden bij het kiezen van de juiste dekking. Allereerst is het van belang om te bedenken waarvoor u precies verzekerd wilt zijn, u kunt namelijk kiezen uit drie soorten dekkingen. De laagste is de WA dekking, welke verplicht is voor iedereen die een auto in zijn bezit heeft. Deze WA dekking vergoed alleen de schades die u met uw auto aan anderen veroorzaakt. Een uitgebreidere dekking is de Beperkt Casco, waarbij ook schades als o.a. diefstal, brand, inbraak, ruit en stormschades aan de eigen auto vergoedt. De meeste uitgebreide variant betreft de Volledig Casco dekking waarbij ook dekking is voor vandalisme, slippen en een ongeval waarbij u zelf schuldig bent.

Leeftijd en waarde auto

Bij het kiezen van de juiste dekking wordt er doorgaans gekeken naar de leeftijd van de auto, desondanks is de waarde eigenlijk net zo belangrijk. Want een richtlijn is dat bij auto’s vanaf 6 jaar een beperkt casco dekking geadviseerd wordt. Desondanks kan uw auto van 6 jaar nog een hoge waarde hebben, terwijl dit bij een andere auto misschien niet meer het geval is.

Als de waarde nog hoog is kan een Volledig Casco dekking wellicht een betere optie zijn. Bij een hogere dekking hoort ook een hogere premie, maar er wordt daarentegen ook meer vergoedt. Houdt er rekening is dat een schade bij een duurdere auto ook hoger is dan bij een auto van lagere waarde.

Lening

lening-dekkingAls u een lening voor uw auto heeft afgesloten welke nog niet volledig is afbetaald, dan kan het wellicht verstandiger zijn om de auto langer Volledig Casco te verzekeren dan gebruikelijk. U heeft namelijk bij totaal schade het risico dat u een nieuwe auto moet kopen, maar dat u ook nog de lening moet terug betalen. Bij de volledig casco dekking wordt in ieder geval de dagwaarde uitgekeerd, dit stelt u wellicht in staat om in ieder geval de openstaande lening af te betalen.