Kan ik een voorlopige dekking krijgen?

Kan ik een voorlopige dekking krijgen?

Wanneer u een verzekering af wilt sluiten, dan kunt u in de meeste gevallen eerst een voorlopige dekking krijgen. Sterker nog, het is vaak zo dat u automatisch gebruik maakt van een voorlopige dekking totdat er een definitieve overeenkomst voor de verzekering is gesloten. Deze tijdelijke dekking zorgt ervoor dat u wel verzekerd bent, maar laat ruimte voor de verzekeringsmaatschappij om u te controleren. Deze maatschappij heeft dan ook het recht om geen definitieve overeenkomst aan te bieden en de voorlopige dekking te staken. Dit wil zeggen dat een verzekeraar u in deze periode mag weigeren.

Wanneer mag een verzekeringsmaatschappij u weigeren?

voorlopige-weigeren-blogIn verreweg de meeste gevallen wordt een voorlopige dekking omgezet naar een definitieve dekking, echter, dit gebeurt niet altijd. U kunt worden geweigerd door een verzekeringsmaatschappij. Zo kan het zijn dat u tijdens de aanvraag van de verzekering bepaalde zaken heeft verzwegen, zoals belangrijke gezondheidsproblemen. Het kan ook zijn dat u het aanvraagformulier heeft ingevuld met incorrecte gegevens. Denk aan het invullen van tien schadevrije jaren voor een autoverzekering, terwijl het er in werkelijkheid maar vijf zijn. Om dit soort zaken mag de verzekeraar de voorlopige dekking staken en u een verzekering bij deze maatschappij weigeren.

Schade die in deze periode ontstaat

Wanneer u al schade lijdt terwijl u met een dekking te maken heeft dit nog niet definitief gemaakt is, dan zal deze schade wel worden vergoed wanneer de verzekeringsovereenkomst wel definitief gemaakt wordt. Echter, als er wordt besloten dat u geen verzekering mag afsluiten, dan heeft de verzekeraar het recht om de schade die is ontstaan in de periode van de tijdelijke dekking niet uit te betalen. Overigens mag het lijden van schade in deze periode niet de oorzaak zijn dat een verzekering wordt geweigerd.