Kettingbotsing en autoverzekering

Kettingbotsing en autoverzekering

Bent u benieuwd hoe de dekking van uw autoverzekering is indien u betrokken raakt bij een kettingbotsing? Voor verzekeraars is dit een lastig punt gezien er bij een kettingbotsing meerdere automobilisten betrokken zijn. Daardoor is het doorgaans ook lastig te achterhalen wie nou aansprakelijk is voor het ongeval. Voor de verzekerde is het daarom verstandig dit goed uit te laten zoeken door de verzekeraars onderling.

Verzekeraars

Een kettingbotsing is een ingewikkelde verkeersongeval voor verzekeraars. Voor ingewikkelde verkeersongevallen hebben verzekeraars met elkaar een regeling getroffen zodat elke verzekeringsnemer verzekerd is van een uitkering van de schade, ook wel de overeenkomst vereenvoudigde schaderegeling genoemd. Bij kettingbotsingen geldt dat de auto die achterop uw auto botst verantwoordelijk is voor de schade. Elke automobilist die dus betrokken is bij de kettingbotsing verhaalt de schade op de autoverzekering van de bestuurder achter zich.

Deze regeling wordt gehanteerd als het om kleinschalige ongevallen gaat, doorgaans om maximaal 3 voertuigen. Bij een grootschalig ongeval wordt het doorgaans door één verzekeraar afgehandeld, zij zullen met de andere verzekeraars contact opnemen, waardoor de verzekeringsnemer hier weinig van zal merken en hier ook niets aan hoeft te doen. Het is verstandig om in het geval van een kettingbotsing direct contact op te nemen met uw verzekeraar, zij kunnen u vertellen welke stappen u zou moeten ondernemen en welke stappen zij voor u kunnen ondernemen.

Aansprakelijkheid

aansprakelijkheid-kettingbotsingDe aansprakelijkheid is lastig te bepalen bij een kettingbotsing. Hierdoor kunt u het beste de verzekeraars onderling laten bepalen waar de aansprakelijkheid ligt en hoe de schadeafhandeling afgehandeld wordt. Bij een All Risk verzekering is het invullen van een schadeformulier voldoende. In alle gevallen geldt dat u als verzekerde weinig zult merken van de afhandeling, gezien de verzekeraars de afhandeling op hun nemen.