Oude auto verzekeren

Oude auto verzekeren

Een oude auto verzekeren, kost vaak meer dan het verzekeren van een nieuw exemplaar. Logisch, omdat bij een oudere auto het risico op defecten hoger is en er meer kans is dat er reparaties nodig zijn. Hoe er echter wordt bepaald hoeveel u kwijt bent aan uw oude auto, kan soms onduidelijk zijn. Dit is vervelend, want u wilt natuurlijk wel zeker weten dat uw premie niet te hoog is. Om dit te kunnen bepalen maakt u een berekening, dit kunt u ook doen voordat u een oud exemplaar aanschaft, mits u het kenteken weet.

Verschillende soorten verzekeringen

soorten-oude-blogBij het verzekeren van een auto wordt gekeken naar de leeftijd van de auto. Er zijn daarnaast drie verschillende verzekeringen die u kunt afsluiten: een allrisk, een beperkt casco en een WA. De allrisk is logischerwijs het duurst en met een WA bent u het goedkoopst uit. De allrisk verzekering dekt alle schade, ook die aan uw eigen auto, de beperkt casco verzekering vergoedt schade aan uw eigen voertuig in beperkte mate en de WA-verzekering vergoedt alleen de schade aan andere voertuigen.

Welke verzekering voor een oude auto?

Wanneer u schade rijdt, zal uw verzekeraar bij het vergoeden van de schade kijken naar de dagwaarde. Hoe hoger de dagwaarde, hoe groter de vergoeding. Een oude auto heeft een lage dagwaarde. U zult dus maar een zeer klein bedrag terugkrijgen voor de schade aan uw eigen auto. Doorgaans weegt de hoogte van de premie daar niet tegenop. Voor auto’s die ouder zijn dan acht jaar is het daarom het voordeligst om alleen een WA-verzekering af te sluiten.

Speciale regeling voor oldtimers

Als u in het bezit bent van een oldtimer, is uw autoverzekering vaak een stuk goedkoper. Veel verzekeraars gaan er namelijk van uit dat mensen hun oldtimer slechts bij bijzondere gelegenheden gebruiken, wat de kans op schade een stuk kleiner maakt. Zij bieden speciale oldtimerverzekeringen. Uw oldtimer dient dan wel aan een aantal voorwaarden te voldoen. Zo mag u er vaak maar een beperkt aantal kilometer per jaar mee rijden en dient u er soms een tweede motorvoertuig bij te hebben voor dagelijks gebruik.