Proefrit en autoverzekering

Proefrit en autoverzekering

Wanneer u een andere auto aan wilt schaffen, dan wilt u voordat u een definitief besluit neemt uiteraard een proefrit maken met de wagen van uw keuze. Ook wanneer u een auto verkoopt, is het handig om te weten wat de verzekeringstechnische aspecten zijn wanneer de potentiële koper een proefrit wil maken.

De proefrit

De proefrit hoort in principe bij de autoverzekering van de verkoper. Het maakt niet uit of dit een particulier is of een bedrijf. De verkoper is verplicht om een autoverzekering te hebben met in ieder geval een WA-dekking. Voordat u de proefrit gaat maken of uw auto uitleent voor een proefrit, is het verstandig na te gaan hoe de auto is verzekerd.

Het is goed om vooraf afspraken te maken over hoe te handelen bij eventuele schade. Wanneer tijdens de proefrit schade aan een ander voertuig wordt toegebracht, dan wordt dit gedekt door de verzekering. De WA-verzekering dekt alleen de schade aan het andere voertuig. De schade aan de auto waar de proefrit mee wordt gemaakt, is in dit geval niet gedekt. Is de auto allrisk verzekerd, dan kunt u de schade claimen bij de verzekering. Let wel dat deze claim de verzekeringspremie beïnvloedt en het aantal schadevrije jaren. Dit is een nadeel voor de eigenaar van de auto.

Let op de aansprakelijkheid

proefrit-aansprakelijkheidIn bepaalde gevallen zal de eigenaar proberen om de bestuurder van de auto hiervoor aansprakelijk te stellen. Deze schade wordt niet gedekt door een aansprakelijkheidsverzekering. Het kan zijn dat een verkoper een eigen risico toepast. Dit eigen risico moet bij eventuele schade de bestuurder van de auto betalen. Het is daarom verstandig om vooraf na te gaan of er sprake is van een eigen risico en om welk bedrag het dan gaat. Het is altijd verstandig om voor de proefrit de auto zelf te controleren. Indien er krassen of andere gebreken worden geconstateerd, leg dit dan vast om problemen achteraf te voorkomen.