Schades wel of niet claimen?

Schades wel of niet claimen?

Wanneer de dekking van de autoverzekering het toelaat is het mogelijk om schades te claimen. Dat wil zeggen dat de dekking voldoende moet zijn. Bij een WA dekking kunt u bijvoorbeeld geen schades claimen voor de eigen auto. Bij een beperkt casco dekking maar een aantal soorten en bij de volledig casco dekking bijna alle schades aan eigen auto. Ondanks dat u bijvoorbeeld bij een volledig casco dekking bijna alles kunt claimen wilt dat niet zeggen dat het altijd verstandig is hiervan gebruik te maken. U zult wellicht denken dat het aantrekkelijk is dat de autoverzekeraar de kosten betaald, echter zijn hier ook nadelen aan verbonden wat het minder aantrekkelijk maakt.

Verlies schadevrije jaren

schades-claimenBij het claimen van de meeste soorten schades ontstaat er een verlies van schadevrije jaren. Hierdoor verliest u tevens de no-claim korting die bij het aantal schadevrije jaren hoorde. Met een schadeclaim verliest u gemiddeld gezien maar liefst 4 schadevrije jaren. U zult terugzakken op de ladder en van een minder hoog kortingspercentage profiteren. Hierdoor betaald u de aankomende jaren meer premie. Doordat de premie hoger wordt de aankomende jaren betaald u een behoorlijk bedrag extra feitelijk gezien.

De vraag is dan ook hoe hoog het schadebedrag is. Want als dit lager is dan de extra premie dan kan het wellicht een verstandig besluit zijn om niet te claimen. In dit geval kunt u de schade uit eigen portemonnee betalen of indien het niet de verkeersveiligheid in de weg staat de schade gewoon te laten.

Moeilijkheden met betrekking tot overstappen

Schades claimen kunnen ook moeilijkheden opleveren met betrekking tot overstappen. Want geclaimde schades worden geregistreerd. Als dit veel schades zijn kan het mogelijk zijn dat een nieuwe verzekeraar u niet accepteert. Een aantal schadeclaims zal hierbij geen probleem zijn, maar wanneer dit er veel zijn kan dit moeilijkheden opleveren. Daarnaast worden uw schadevrije jaren geregistreerd, wanneer dit een negatief aantal betreft kan dit ook moeilijkheden opleveren bij het overstappen.