Schadevrije jaren bij ruitschade

Schadevrije jaren bij ruitschade

Helaas krijgt bijna elke autobezitter met ruitschade te maken, doorgaans wel vaker dan 1 keer. Bijvoorbeeld door een klein sterretje in de voorruit, een barst of een nog grotere ruitschade. Om de omvang van de ruitschade te beperken is het van belang dat u dit zo snel mogelijk laat repareren, maar tot in hoeverre heeft dit betrekking op uw schadevrije jaren?

Terugval in schadevrije jaren?

terugval-ruitschadeNormaliter wanneer u een schade claim heeft dit invloed op uw schadevrije jaren, u krijgt dan namelijk een terugval op de bonus/malus ladder. Dit houdt in dat u ook een terugval krijgt in premie korting. Gelukkig werkt het bij ruitschade net iets anders. In principe kunt u doorgaans niets aan deze schade doen, de beste rijder kan dit overkomen. Dit is dan ook de reden dat verzekeraars dit niet mee laten tellen voor het aantal schadevrije jaren.

Vergoeding ruitschade

De vergoeding van ruitschade is afhankelijk van het type dekking dat u bij de autoverzekering heeft. Bij een WA beperkt casco of volledig casco autoverzekering is ruitschade doorgaans gedekt. Echter dient u wel goed de polisvoorwaarden raad te plegen hoe uw verzekeraar ruitschades behandeld en tot in hoeverre dit standaard gedekt wordt.

Vaak zijn er afspraken gemaakt met diverse schadeherstelbedrijven voor ruitschades, de verzekeraar wenst dan ook dat u daar de ruit laat repareren. Doet u het toch ergens anders, dan is er een kans dat de schade niet volledig uitgekeerd zal worden of dat u zelf eerst uw eigen risico moet betalen. Ook kan het standaard zo zijn dat er eerst een eigen risico geldt, ongeacht waar u de ruitschade laat repareren. Raadpleeg dus altijd eerst de voorwaarden voordat u een afspraak maakt om dit zomaar te laten repareren, het is immers zonde als u hierdoor meer geld kwijt bent en het eigenlijk kosteloos had gekund.