Schadevrije jaren

Schadevrije jaren

Schadevrije jaren is een term die binnen de autoverzekering voorkomt, maar wat betekend dit nou eigenlijk. Een schadevrij jaar is een jaar waarin u geen schade geclaimd heeft bij uw autoverzekeraar. Doorgaans wordt u hiervoor beloond, maar daarentegen wordt u gestraft bij het wel claimen van een schade.

No-claim korting

Het aantal schadevrije jaren dat u tot dusver heeft opgebouwd bepaald de no-claim korting die u op de premie van uw autoverzekering krijgt. Bijna elke verzekeraar werkt met dit principe en dit principe wordt ook wel de bonus/malus regeling of bonus/malus ladder genoemd.

Op het moment dat u een beginnende autorijder bent heeft u nul schadevrije jaren en begint u onderaan de ladder. Elk jaar dat u geen schade hoeft te claimen stijgt u een trede en dit zorgt voor een hogere no-claim korting. Echter is de kans ook groot dat u op een bepaald moment toch schade rijdt en dat u dit wel moet claimen, in dat geval wordt u in principe gestraft met een hogere premie. De opgebouwde korting vervalt namelijk doordat u daalt op de bonus/malus ladder en helaas gaat een daling niet hetzelfde als een stijging met 1 trede, maar meteen met een aantal treden.

Negatieve schadevrije jaren

negatieve-schadevrijeNegatieve schadevrije jaren kunnen ook voorkomen. Wanneer u bijvoorbeeld een beginnende rijder bent en u nog geen schadevrije jaren of maar een enkele schadevrije jaren heeft opgebouwd en u een schade gaat claimen. In dit geval zakt u een aantal treden op de ladder, waardoor u in de min komt te staan. In dit geval komt er helaas een toeslag op de premie wat doorgaans ervoor zorgt dat de premie daadwerkelijk verdubbeld wordt. Veel consumenten denken dan dat dit het juiste moment is om over te stappen, helaas is dit niet waar. Andere verzekeraars willen klanten niet accepteren met een negatief aantal. Gelukkig mag uw huidige verzekeraar niet zomaar uw polis beëindigen, maar wel indien het aantal groter wordt dan -3 of -4, dit verschilt per verzekeraar.