Soorten inzittendenverzekeringen

Soorten inzittendenverzekeringen

Bij het afsluiten van een autoverzekering worden u ook diverse aanvullende dekkingen aangeboden, een inzittendenverzekering kan hier een onderdeel van zijn. Echter zijn er twee verschillende soorten inzittendenverzekeringen. Mogelijk worden beide varianten aangeboden, maar mogelijk ook niet. Bij een auto ongeluk blijft u mogelijk met blijvende schade zitten, om dit te dekken kunt u kiezen voor een ongevallenverzekering voor inzittenden of een schadeverzekering voor inzittenden.

Ongevallenverzekering voor inzittenden

ongevallen-autoverzekeringMet de ongevallenverzekering voor inzittenden heeft u dekking bij blijvende invaliditeit of overlijden. Met deze dekking wordt een vooraf afgesproken bedrag uitgekeerd bij blijvende invaliditeit of overlijden, hierbij wordt er niet gekeken naar de schuldige van het ongeval. Bij blijvende invaliditeit bedraagt dit bedrag doorgaans 35.000 euro en bij overlijden 15.000euro. De zorgverzekering daarentegen zal de medische kosten vergoeden.

Schadeverzekering voor inzittenden

De schadeverzekering voor inzittenden is net iets uitgebreider en biedt dekking tegen zowel materiële schade als lichamelijke schade. Met deze dekking wordt niet een vooraf afgesproken bedrag uitgekeerd, maar de werkelijk geleden schade. Doorgaans is dit tot maximaal 1 miljoen euro. Het voordeel van deze dekking ten opzichte van de ongevallenverzekering voor inzittenden is dat u de werkelijk geleden schade vergoed krijgt. Een vooraf afgesproken bedrag kan betekenen dat u bij lange na niet de schade uitgekeerd krijgt die u geleden heeft. Schade bedragen kunnen namelijk behoorlijk oplopen. Doorgaans kost deze dekking dan ook iets meer premie, u bent immers ook uitgebreider gedekt. Ook bij deze dekking geld geen schuldvraag, of u nou zelf of de tegenpartij verantwoordelijk bent er wordt uitgekeerd.

Beide dekkingen kiezen?

U hoeft niet voor beide dekkingen te kiezen, gezien ze hetzelfde doel hebben. De vergoeding van de extra dekking zal namelijk minimaal zijn, terwijl u wel onnodig veel premie betaald. Indien beide varianten aangeboden worden dan is de schadeverzekering voor inzittenden de meest uitgebreide maar de ongevallenverzekering voor inzittenden waarschijnlijk iets voordeliger.