Tellen mijn schadevrije scooterjaren mee?

Tellen mijn schadevrije scooterjaren mee?

Als u flink wat jaren op een scooter hebt gereden, kan het zo zijn dat u behoorlijk wat schadevrije jaren opgespaard heeft, omdat u nooit of bijna nooit heeft gevraagd om een vergoeding bij de verzekeraar. In dit geval krijgt u een no claim-korting, waardoor uw maandelijks premie voor uw scooterverzekering lager uit valt dan in de standaardsituatie. Het kan echter ook zo zijn dan u juist een negatief aantal schadevrije jaren hebt, ofwel een zogenoemde ‘malus’. In dit geval is uw premie juist hoger dan normaal. In beide gevallen is het handig om te weten of deze korting of malus meegenomen wordt naar uw nieuwe verzekering, als u besluit uw scooter weg te doen en een auto te kopen.

Afhankelijk van verzekeraar

afhankelijk-scooterjaren-blogTegenwoordig bieden de meeste verzekeraars deze optie, het meenemen van uw schadevrije scooterjaren naar uw nieuwe autoverzekering dus, wel aan. Het is echter niet zo dat dit bij elke verzekeraar het geval is, dus let hier goed op en zoek naar een verzekeraar waar dit wel het geval is. Zeker wanneer u al enkele jaren een scooter heeft gereden zonder melding van schade te doen, kan dit een flinke korting op uw nieuwe autoverzekering betekenen.

Opsturen van gegevens

Schadevrije jaren van een scooter worden nergens digitaal opgeslagen voor algemeen gebruik, zoals bij schadevrije jaren van een motor wel het geval is in het datasysteem van Roydata. Om deze reden is het vaak noodzakelijk dat uw een royementsverklaring, een verklaring dat uw scooterverzekering opgezegd is, opstuurt naar uw nieuwe autoverzekeraar, als u de schadevrije jaren graag mee wilt nemen. In deze verklaring staat onder andere het aantal jaren dat u schadevrij heeft gereden, waardoor het tegelijkertijd een bonus/malus-verklaring is en een bewijs dat u weinig schade berokkent. Hierdoor zal u de no claim-korting eerder mogen ontvangen.