Vervangend vervoer en autoverzekering

Vervangend vervoer en autoverzekering

De meeste autoverzekeraars bieden een vervangend vervoer regeling bij de Beperkt Casco en Volledig Casco autoverzekering. Ondanks dat deze regeling aangeboden wordt betekend dat niet dat u zomaar altijd in allerlei mogelijke situaties recht heeft op een vervangend voertuig. Hier zit vaak een beperkte periode en bovendien voorwaarden aan. Ook is het mede afhankelijk van de vraag wie er aansprakelijk was van de schade waardoor u de auto niet meer kunt besturen.

Te herstellen schade

herstellen-vervangend-blogAls u bijvoorbeeld betrokken raakt bij een ongeval dan kan het gebeuren dat deze schade hersteld moet worden en dat u hierdoor uw auto voor een bepaalde periode niet kunt gebruiken. Mogelijk heeft u een vervangend voertuig nodig, maar heeft u hier zomaar recht op? Allereerst is het de vraag of u zelf aansprakelijk was voor de opgelopen schade, of dat de tegenpartij hiervoor aansprakelijk was. Indien het laatste het geval was dan kunt u de kosten voor zowel de schade als het vervangende vervoer declareren bij de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij. Let wel op dat hier beperkende voorwaarden voor kunnen gelden, informeer hier van te voren goed naar.

Maar als u zelf aansprakelijk bent voor de opgelopen schade gelden er weer andere regels. U heeft bijvoorbeeld vaak maar recht op 10 euro per dag, dit bedrag is natuurlijk niet hoog genoeg voor een huurauto. Ook is het de vraag of uw autoverzekeraar zomaar vervangend vervoer aanbiedt, soms geldt dit alleen bij een Volledig Casco autoverzekering. Daarnaast is het veelvoorkomend dat u alleen recht heeft op een vervangende auto indien u kiest voor een schadeherstelbedrijf naar keuze van de verzekeraar.

Total loss

Indien uw auto total loss raakt, dan kunt u deze auto niet meer besturen. Maar doorgaans heeft men wel even de tijd nodig om een nieuw voertuig te kopen en in de tussentijd wel een auto nodig. Als de tegenpartij aansprakelijk is voor het ongeluk dan kunt u doorgaans rekenen op 2 weken vervangend vervoer, informeer hier van te voren even naar. Indien u niet instaat bent om binnen 2 weken een nieuwe auto te kopen is ons advies om met de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij in overleg te gaan, soms worden hierin extra mogelijkheden geboden.

Maar het kan natuurlijk ook het geval zijn dat u zelf verantwoordelijk bent voor de geleden schade. Dan heeft u doorgaans 4 weken recht op een vervangend voertuig, dit is ook weer afhankelijk per verzekeraar en per dekkingsvorm. En ook hier kunnen weer beperkende voorwaarden aan vast zitten, ook hierover adviseren wij u van te voren goed te informeren.