Verzekeringsnemer, kentekenhouder en regelmatige bestuurder

Verzekeringsnemer, kentekenhouder en regelmatige bestuurder

Op het moment dat u een autoverzekering gaat afsluiten krijgt u ongetwijfeld te maken met de termen verzekeringsnemer, kentekenhouder en regelmatige bestuurder. Het hoeft namelijk niet per definitie zo te zijn dat het dezelfde persoon betreft voor alle termen, ondanks dat dit in de meeste gevallen wel het geval is. Echter kan het dus ook voorkomen dat dit verschillende personen betreffen, hoewel niet alle verzekeraars dit accepteren. Doorgaans worden deze aanvragen namelijk wel afgewezen, tenzij dat het een partner en/of kind betreft die op hetzelfde adres woont.

Uitleg begrippen

uitleg-begrippen-blogDe verzekeringsnemer is de persoon die de autoverzekering afsluit, de polis staat dan ook op zijn of haar naam. Bovendien is dit ook de persoon die de premie zal gaan betalen. De kentekenhouder daarentegen is de persoon waarvan het kenteken of zijn of haar naam staat. Dan is er ook nog de term regelmatige bestuurder. De naam zegt het al, dit is de persoon die het meest in de auto rijdt.

Verschillende personen

Doorgaans is het dus niet mogelijk dat de kentekenhouder niet dezelfde persoon is als de verzekeringsnemer en/of regelmatige bestuurder. Toch wilt dit wel eens voorkomen, zeker wanneer men bijvoorbeeld nog geen 18 jaar is. Onder de 18 jaar is het namelijk niet mogelijk een verzekering af te sluiten, of een kenteken op eigen naam te plaatsen. In dit geval zal waarschijnlijk 1 van de ouders hiervoor zorg dragen, maar mogelijk is het kind in dit geval wel de regelmatige bestuurder.

Daarnaast wilt het nog wel eens voorkomen dat een partner vaker de auto bestuurd, waardoor de partner de regelmatige bestuurder is. Echter wanneer men op een ander adres woont zal de verzekeraar waarschijnlijk de aanvraag niet accepteren. In enkele gevallen vraagt de verzekeraar bij de aanvraag ook nog naar andere bestuurders naast de regelmatige bestuurder.