Wat is een malusregistratie bij de autoverzekering?

Wat is een malusregistratie bij de autoverzekering?

De term malusregistratie komen sommige autobezitters helaas mee in aanmerking bij de autoverzekering, echter is dit geen gewenste term doordat dit simpelweg betekend dat u een toeslag op uw premie krijgt. Dit komt doordat een malusregistratie inhoudt dat u een negatief aantal schadevrije jaren heeft, maar hoe kan dit nou eigen gebeuren? Om dit beter te begrijpen kunt u de bonus/malus ladder van uw autoverzekeraar erbij pakken.

Schadevrije jaren en bonus/malus ladder

malusregistratie-jarenBijna elke verzekeraar, met een paar uitzonderingen als onder andere Inshared daargelaten werken met een bonus/malus ladder. Als u voor het eerst in uw leven een autoverzekering afsluit begint u met 0 schadevrije jaren, dit is tevens de begintrede op de bonus/malus ladder. Elk jaar vanaf het moment dat u de autoverzekering heeft afgesloten kunt u schadevrije jaren opbouwen, dan wel verliezen. Opbouwen van schadevrije jaren doet u door geen schades te claimen, u zult op deze manier elk jaar 1 trede op de ladder stijgen.

Het stijgen is zeer positief, doordat het stijgen samenhangt met een korting ook wel no-claimkorting genoemd. Deze korting wordt steeds hoger naarmate u op de ladder stijgt. Wanneer u toch een schade claimt zult u automatisch dalen en hierdoor een hogere premie betalen dan voorheen. Een groot nadeel van het claimen is dus het dalen, maar voornamelijk doordat dit niet net als bij het stijgen met 1 trede gebeurt, maar meteen met meerdere treden.

Malusregistratie

U weet nu meer over de opbouw van schadevrije jaren en hoe de bonus/malus ladder in elkaar steekt, u zult denken hoe kan ik dan een malusregistratie krijgen? Dit gebeurt wanneer u een negatief aantal schadevrije jaren heeft, bijvoorbeeld -1, -2, -3 of -4. Dit kan gebeuren wanneer u bijvoorbeeld met een klein aantal schadevrije jaren een schade claimt, gezien u meerdere treden daalt. Ook wanneer u binnen een relatief korte periode meerdere schades achter elkaar claimt, want dan daalt u meerdere keren een aantal treden.

Helaas geldt dat er bij een negatief aantal schadevrije jaren een toeslag op de premie wordt berekend, de verzekeraar ziet u namelijk dan als een risicovolle bestuurder. Dit proces wordt dan ook de malusregistratie genoemd.