Wat gebeurt er als ik een schade claim?

Wat gebeurt er als ik een schade claim?

Bent u benieuwd wat er met uw autoverzekering gebeurt als u een schade claimt? Het gevolg hiervan is dat u terugvalt in uw opgebouwde schadevrije jaren en hierdoor het risico loopt dat u meer premie moet gaan betalen. Hierdoor is het ook verstandig om eerst goed na te denken of het claimen van een schade verstandig is, of dat u deze misschien liever uit eigen zak kunt betalen.

Schadevrije jaren

De premie van uw autoverzekering wordt berekend aan de hand van een aantal factoren, het aantal schadevrije jaren is daar een van. Elk verzekeringsjaar dat u geen schade claimt wordt beloond door de verzekeraar. Dit komt doordat u dan een trede klimt op de bonus/malus ladder en klimmen betekend een hogere korting. Indien u wel een schade claimt zult u dalen op deze ladder en dit meteen met een aantal treden, hierdoor gaat de premie juist omhoog. U kunt dit beschermen door middel van een no-claim beschermer, hierdoor mag u één schade per jaar claimen zonder dat dit ten koste gaat van uw opgebouwde korting.

Negatief aantal schadevrije jaren

negatief-claimenIndien u een schade claimt kan het ook gebeuren dat u een negatief aantal schadevrije jaren krijgt, dit gebeurt voornamelijk bij beginnende rijders. Bijvoorbeeld wanneer u nog maar 0 of 1 schadevrije jaren heeft opgebouwd en een schade claimt daalt u een aantal treden, waardoor dit uitkomt op bijvoorbeeld -2.

Het grote nadeel hiervan is dat u hierdoor ontzettend veel meer premie moet gaan betalen, maar tevens loopt u het risico dat de verzekeraar u niet meer wilt verzekeren. Overstappen naar een andere verzekeraar wordt met een negatief aantal schadevrije jaren ook erg lastig, of u moet overstappen naar een risicoverzekeraar als Rialto Verzekeringen. Echter staan zij wel bekend als de verzekeraar met de dure premies.