Wat te doen bij een gestolen auto?

Wat te doen bij een gestolen auto?

Is uw auto gestolen, of betrapt u de dader op heterdaad? Bel in het laatste geval direct 112 en doe altijd aangifte van de diefstal. Zelfs wanneer men uw auto niet meer weet te vinden is dit van belang en interessant, aangezien het u de mogelijkheid biedt de verzekering aan het werk te zetten. Houd er rekening mee dat de politie bij een gestolen auto onder andere zal vragen naar het merk, type en kenteken, maar ook naar de dagwaarde, de plaats waar uw auto gestolen is, eventuele bijzonderheden en de kilometerstand.

Melden bij VBV en verzekeraar

Het is vervolgens van belang om de diefstal van uw auto te melden aan het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VBV). Zij laten de auto registeren als ‘vermist’, waardoor algemeen bekend wordt dat deze is gestolen.

Indien u een WA verzekering heeft dient u er rekening mee te houden dat uw verzekeraar hier geen dekking tegen biedt. In dat geval bent u zelf verantwoordelijk voor de kosten waar u mee te maken krijgt, maar is het wel verstandig om de diefstal van uw auto te melden bij uw verzekeraar.

30 dagen vindtijd en vervangende auto

vindtijd-gestolenHoud er rekening mee dat verzekeraars een vindtijd van 30 dagen hanteren op het moment dat uw auto gestolen wordt. Dit heeft te maken met het feit dat men de politie graag ongeveer een maand de tijd wenst te bieden om de auto terug te vinden. Wordt de auto binnen die tijd niet gevonden? Dan keert de verzekeraar uit. Indien uw auto alsnog gevonden wordt dient u het uitgekeerde bedrag terug te betalen. In bepaalde gevallen is er een vervangende auto beschikbaar, al hangt dat sterk af van het type autoverzekering dat u heeft afgesloten.