Wegenbelasting en autoverzekering

Wegenbelasting en autoverzekering

In principe heeft de wegenbelasting niets met de autoverzekering te maken, behalve dan dat het twee kostenposten zijn waarmee autobezitters mee te maken krijgen. Wegenbelasting is een belasting die de overheid gebruikt om het wegennet te bouwen, maar ook te onderhouden. Om dit te kunnen bekostigen wordt er bij autobezitters wegenbelasting geïncasseerd. Een autoverzekering daarentegen is voor het verzekeren van de auto. De wegenbelasting en de autoverzekering staan dan ook verder los van elkaar en zijn wat betreft de kosten niet van invloed op elkaar.

Wegenbelasting en autoverzekering berekenen

Voordat u een voertuig wilt gaan kopen adviseren wij u de wegenbelasting en de autoverzekering kosten van dit voertuig te berekenen, beide kostenposten worden namelijk onder andere op basis van het te kopen voertuig berekend. Door deze berekeningen te maken weet u van te voren waar u aan toe bent en kan het voorkomen dat u wellicht tot de conclusie komt dat u beter een ander soort auto kunt aanschaffen omdat de kosten voor de autoverzekering en/of wellicht te hoog zijn.

Wat de hoogte is van de wegenbelasting hangt af van het gewicht van de auto, maar ook wat voor soort brandstof uw voertuig gebruikt, de provincie en of u het voertuig zakelijk of privé gebruikt. Bij de autoverzekering worden ook kenmerken van het voertuig meegenomen, maar de autoverzekeraar kijkt ook naar persoonlijke kenmerken. Er wordt bij de autoverzekering ingeschat hoe groot het risico is dat een bepaalde persoon te maken krijgt met schade, maar ook hoe hoog deze schade kan oplopen in combinatie met de auto.

Vergelijken

wegenbelasting-blogDe wegenbelasting kunt u niet vergelijken, dit wordt namelijk door de overheid geïncasseerd en kan niet goedkoper. Dit kan alleen eventueel voordeliger mits u voor een ander soort auto kiest, maar bij een bepaalde auto is dit altijd hetzelfde bedrag. De kosten voor de autoverzekering kunt u wel vergelijken, deze is namelijk bij de ene verzekeraar hoger of lager dan bij de andere verzekeraar. Let wel op dat kosten niet per definitie het belangrijkste zijn, maar dat ook de aanvullende voorwaarden een belangrijk onderdeel zijn.