Zakelijke autoverzekering of in privé?

Zakelijke autoverzekering of in privé?

Twijfelt u tussen een zakelijke autoverzekering of een verzekering in privé? Het is niet automatisch nodig om een zakelijke polis af te sluiten. Met name ZZP’ers hebben een auto in privé en maken daar vervolgens zakelijk gebruik van. Dat is in de meeste gevallen geen probleem, mits er geen sprake is van een echt zakelijke toepassing. Het gaat dan bijvoorbeeld om goederenvervoer of koeriersdiensten.
De zakelijke autoverzekering is er wat dat betreft alleen voor ondernemers die de auto eigenlijk alleen maar zakelijk gebruiken. Het gaat dan om andere toepassingen dan binnen het reguliere gebruik van de auto. Bovendien moet de auto direct onderdeel uitmaken van het genereren van opbrengsten.

Zakelijk gebruik met een privé autoverzekering

zakelijk-priveEen keer zakelijk gebruiken terwijl de auto in privé is verzekerd is daardoor over het algemeen geen probleem. Met name ZZP’ers en andere zelfstandigen kopen vaak een auto in privé. Dat betekent dat ze daar ook een privé verzekering voor afsluiten. Het is daarmee geen enkel probleem om de auto een keer zakelijk te gebruiken.
Sterker nog, ondernemers en ZZP’ers kunnen de auto gewoon voor al hun zakelijke ritten gebruiken. Mits ze daarmee naar klanten rijden en daar vervolgens hun afspraak houden. Het is bijvoorbeeld van belang dat ze geen anderen vervoeren in de auto en daar een vergoeding voor ontvangen.

Zakelijke verzekering voor de auto

Aan de andere kant bestaan er wel degelijk zakelijke autoverzekeringen. Die zijn bijvoorbeeld geschikt voor goederenvervoer, koeriersdiensten en voor betaald personenvervoer. In al die gevallen is de auto een belangrijk bedrijfsmiddel. De ondernemer zorgt er door middel van de auto voor dat er inkomsten gegenereerd kunnen worden. Andere voorbeelden van echt zakelijke toepassingen van de auto zijn een rijschool en een garage of een leasebedrijf. In die gevallen is het belangrijk om een zakelijke autoverzekering af te sluiten. Een privé autoverzekering voldoet dan niet, waardoor er in theorie geen sprake is van dekking.