Zelf eigen risico kiezen

Zelf eigen risico kiezen

Veel consumenten kennen de term eigen risico wel vanuit de zorgverzekering, maar sommige weten niet dat deze term ook voorkomt binnen de autoverzekering. Bij beide verzekeringen betekend het eigenlijk hetzelfde, oftewel het bedrag wat u eerst zelf moet betalen. Alleen bij de autoverzekering is het zo dat dit bedrag het bedrag is wat u bij elke geclaimde schade moet betalen, in plaats van elk jaar bij elke zorgclaim. Daarnaast staat de hoogte van het eigen risico bij de autoverzekering niet wettelijk vast, maar mogen verzekeraars zelf bepalen hoe hoog deze is en of deze er überhaupt is. Daarnaast kan de verzekeraar besluiten dat de klanten zelf de hoogte van het eigen risico mogen kiezen.

Standaard hoogte

De standaard hoogte van het eigen risico is afhankelijk van uw autoverzekeraar. Bij sommige autoverzekeraars hoeft u nooit een bedrag bij schade zelf te betalen, bij anderen is dit 150 en bij sommige nog hoger. Dit bedrag staat dus niet vast en kan bovendien ook nog variëren op basis van andere zaken.

Zelf kiezen

zelf-kiezen-blogSommige verzekeraars maken het mogelijk dat u zelf de hoogte mag kiezen. Standaard hanteren zij dan bijvoorbeeld 150euro, maar u kunt dan dit bedrag verhogen of verlagen. Het grote voordeel hiervan is dat u zelf dit kan afwegen op wat bij uw financiële situatie past. Houdt er rekening mee dat wanneer u het eigen risico verlaagd of afkoopt dat u een hogere maandelijkse premie krijgt, doordat u immers minder of niets zelf hoeft te betalen bij schade. Bij het verhogen van het eigen risico betekend dit dan ook automatisch dat u een lagere premie gaat betalen, doordat u bij schade een groter bedrag eerst zelf moet bekostigen. Wat het beste bij u past weet u zelf. Of u überhaupt zelf mag kiezen is afhankelijk per verzekeraar, bij sommige autoverzekeraars behoort dit dan ook niet tot de mogelijkheden.